In secolul al VI-lea, imparatii de la Constantinopol se concentrasera deja spre zona rasariteana a Europei, deoarece erau constienti ca in Occident isi pierdusera autoritatea in favoarea noilor veniti-francii, ostrogotii, longobarzii.
Pe tronul imparatesc a ajuns Iustinian, care a domnit efectiv intre anii 527-565, al carui nume se confunda cu intreaga epoca, deoarece fusese de tanar asociat la conducere.Calitatile sale de bun organizator si exceptionala sa putere de munca l-au recomandat pentru supranumele "imparatul cel neadormit". Întreaga sa politică externă a fost dominată de ideea recuceririi Occidentului, învreme ce activitatea sa legislativă şi administrativă urmărea să dea Imperiului reconstituit forma şi strălucirea. Modelul îi era oferit de gloriosul trecut roman.
La fel de importanta in istoria Bizantului este figura imparatesei Teodora, care a fost incoronata o data cu sotul sau. Procopius din Cezareea , autorul unei istorii secrete,vorbea despre originile cel putin modeste ale Teodorei:fiica unui paznic de ursi, devenita apoi dansatoare, actrita si femeie de moravuri usoare.Nimic nu a impiedicat-o sa exercite o mare influenta asupra lui Iustinian, care o adora.
Iustinian si Teodora infatisati in mozaicurile de la Ravenna, |
Nimic nu o caracterizează mai bine decât cuvintele pe care le-a
ar fi rostit în ziua în care o teribilă răscoală,ameninţa să--l răstoarne de pe tron pe
Iustinian.Acesta se pregătea să fugă, când Teodora l-a oprit prin cuvintele adesea citate:"Dacă numai în fugă e mântuirea, refuz să fug. Cei care au purtat coroana nu trebuie să supravieţuiască pierderii ei.Îmi place vechea zicală: cel mai frumos giulgiu este purpura!
Recunoasteti, desigur,a luzia despre cel mai cunoscut insemn imp erial de la Constantinopol, purpura- de unde si denumirea "profirogenetilor "( cei nascuti in camera de purpura,cu pretentii la tron).
In ceea ce o priveste pe Teodora , frumusetea a propulsat-o la tron , dar trebuie sa admitem ca a fost si o femeie extrem de inteligenta, iar istorisirile lui Procopiu pot fi rau intentionate.
‖
.