vineri, 8 februarie 2013

Printul Albert si regina Victoria


Secolul al XIX-lea coincide in Anglia cu domnia longevivei regine Victoria(1837-1901), care a inaugurat epoca se astazi ii poarta numele:”epoca victoriana”.
A domnit mai bine de 63 de ani asupra celor 450 milioane de supusi, care alcatuiau un sfert din populatia globului la acea vreme.Cat despre suprafata Imperiului, acesta ingloba teritorii imense:Canada, Egipt, Africa de Sud,Australia si India,”perla Coroanei „, precum si cateva puncte strategice in Marea Mediterana, Malta si Cipru.

In perioada victoriana, Anglia a repurtat numeroase succese politico-militare: a preluat controlul asupra Afghanistanului, a fortat China sa accepte comertul cu  europenii(in contextul razboaielor opiului a preluat controlul asupra insulei Hong Kong),a facut parte din tabara victorioasa  in razboiul Crimeii(1853-1856),a preluat controlul asupra Canalului Suez in 1875, iar in 1883 asupra Egiptului.
Dezvoltarea stiintelor, economiei si industriei  atinge proportii remarcabile: aparitia primelor  nave din metal,dezoltarea retelei feroviare, introducerea vaccinului impotriva variolei, explorarea in interes stiintific a Africii de catre David Livingstone, introducerea primei linii trans-atlantice de telegraf din lume,  aparitia primului metrou din lume, adoptarea orarului GMT, introducerea invatamantului obligatoriu  gratuit pentru toti copiii.
Metroul din Londra


 Nu mai putin fascinanta este viata privata a suveranei, care a preluat tronul la numai 18 ani, dupa decesul unchiului sau, William al IV-lea.
Cu un an inainte, Victoria l-a cunoscut  pe  verisorul sau din Germania, printul Albert, care i-a lasat o impresie placuta: „Albert este chiar fermecator si atat de atractiv, are niste ochi asa de frumosi, un nas fin si o gura atat de draguta, cu o mustata delicata si perciuni foarte discreti; o statura frumoasa, umeri lati si o talie de invidiat”

S-au casatorit in anul 1840, dupa cativa ani de corespondenta plina de sentimentalism si au avut o casatorie plina de pasiune.


Originea germana a printului nu a  fost initial pe placul  opiniei publice, insa  cu timpul ,educatia sa in drept ,filozofie si istoria artei la Universitatea din Bonn si-a spus cuvantul .Printul Albert a jucat un rol important in organizarea Expozitiei Universale  din anul 1851.
In cei 21 de ani de convietuire, regina a dat nastere celor   4 fii si 5 fiice,  care  i-au daruit 42 de nepoti.Prin casatoriile pe care acestia le-au contractat cu membrii altor case regale  ale continentului, regina Victoria a devenit „bunica Europei”.Printre descendentii sai se numara regina Maria a Romaniei, sotia  regelui Ferdinand I.
La moartea fulgeratore  lui Albert,din anul 1861, regina s-a retras din viata publica si a purtat doliu toata viata. In memoria sotului sau , ea a comandat construirea mai multor monumente , precum Royal Albert Memoria din Gradinile Kensington.



joi, 7 februarie 2013

Rolul personalitatilor in unificarea Italiei


La inceputul secolului al XIX-lea, "secolul natiunilor", italienii traiau inca divizati din punct de vedere politic, insa intelectualii si oamenii politici planificau cu atentie formarea unui stat national italian.Rolul de conducator a fost asumat de regele Piemontului, Victor Emanuel al II-lea, care a avut inspiratia  sa-l numeasca ministru pe Camillo Cavour.
Un rol important pentru mobilizarea cetatenilor in  miscarea unionista l-a jucat  Giuseppe Mazzini, fondatorul miscarii"Tanara Italie",inca de la 1830.Nu trebuie ignorata nici contributia lui Giuseppe Garibaldi, initiatorul miscarii"Camasilor rosii".



Nici artistii nu s-au lasat mai prejos, in creatiile lor grafice, literare sau muzicale au inserat indemnuri cu privire la unificare.Acestea au jucat un rol deosebit in formarea unei constiinte nationale in randul italienilor.Cunoscutul compozitor Giuseppe Verdi  s-a referit nuantat la  regimul dominatiei Habsburgilor in nordul Italiei, in opera "Nabucco". Publicul a recunoscut imediat aluziile  si a reactionat prin formula"VIVA VERDI!".Era , de fapt, nu doar un elogiu adus autorului, cat o formula codificata :"Victor Emmanuel, Re d'Italia".Italienii isi puneau toate sperantele in conducatorul regatului Piemontului, care urma sa-i elibereze si sa infaptuiasca unificarea.
Imnul actual al Italiei (Fratii italieni)este compus tot de Verdi, iar textul dateaza din vremea revolutiei de la 1848, facand referire la eliberare




Cum teritoriul italian  era  impartit in mod artificial in diverse principate   aflate sub conduceri politice diferite, in procesul de unificare al Italiei, diplomatia a fost folosita in paralel cu actiunile  militare.Giuseppe Garibladi a predat Piemontului comanda trupelor sale pornite din Sicilia , cu convingerea ca ajuta "spre eliberarea fratilor aflati inca in sclavie".



miercuri, 6 februarie 2013

Importanta unei denumiri

Stiti bine ca  am tot insistat la clasa pe importanta folosirii corecte a termenilor istorici .
Trebuie sa avem tot timpul in  vedere momentul la care ne referim, astfel ca  vom vorbi despre Austria(Imperiul Habsburgic) la momentul 1848,iar denumirea de Austro-Ungaria se foloseste abia dupa anul 1867, cand austriecii accepta compromisul cu maghiarii si incepe perioada dualitatii.
Anul 1867 este unul din momentele de cumpana ale domniei lui Franz-Joseph, nu putine, deoarece spiritului "secolului natiunilor"era in totala contradictie cu conceptiile traditionale  ale Habsgurgilor.
Iata un filmulet in limba engleza care  rezuma istoria Habsburgilor, intr-o maniera care imbina muzica, istoria si geografia.Enjoy!
In aceeasi ordine de idei,  vom vorbi la inceputul secolului al XIX-lea despre Confederatia Germana formata din 38 de state, despre statele italiene si despre Principatele Moldova si Valahia.Germania, Italia si Romania sunt rezultatul proceselor de unificare de la sfarsitul aceluiasi secol.

Si monarhii sunt oameni

Imparatul Austriei, Franz-Joseph a preluat tronul in momentele tensionate ale revolutiei europene de 
la 1848.Conform traditiei, fusese anume educat pentru a deveni monarh , astfel ca viata sa privata a fost intotdeauna mai prejos decat indatoririle sale publice.La 23 de ani, era considerat unul dintre cei mai atractivi burlaci ,insa mama  sa, condusa de  ambitii politice, ii pregatea deja casatoria cu o verisoara cu trei ani mai mica.La balul regizat anume pentru a-i apropia ce pe cei doi, Franz s-a indragostit  de sora Helenei,  adolescenta Sissi.


La momentul casatoriei sale cu tanara Elisabeta , in varsta de 16 ani, luna de miere a tanarului cuplu urma sa fie perioada idilica,petrecuta asa cum o cerea traditia, la castelul Laxenburg, din imprejurimile Vienei.Din pacata,perioada a coincis cu momentele tensionate din Razboiul Crimeii(1853-1856), astfel ca mirele a facut zilnic naveta  in capitala, iar mireasa a ajuns pe mainile soacrei sale, arhiducesa Sophia.
Elisabeta, cunoscuta ulterior drept "Sissi", era o fire rusinoasa, introvertita, total nepregatita pentru 
a sta in centrul atentiei si intrigilor Curtii de la Viena.In  asa-zisa luna de miere,  a preferat plimbarile calare, in singuratate, desi  eticheta  cerea sa fie intotdeauna in compania unor persoane de incredere.

In jurnalul sau, Elisabeta se declara indragostita de Franz :"Tin asa de mult la Franz!De n-ar fi fost imparat!".
Sissi era, in ciuda statutului sau, o persoana mai moderna, cu gusturi neconventionale,lucru reflectat de interioarele saloanelor sale private.

 Cu timpul , in familia imperiala au aparut trei vlastare, dar si problemele de sanatate ale lui Sissi.
Acestea si dorinta de evadare din constrangerile vietii publice au impins-o spre calatorii in locuri indepartate, folosind cu placere noile mijloace de transport:trenuri, vapoare.

In ciuda faptului ca distanta i-a separat pe cei doi soti, ei se vconsiderau in continuare "prieteni dragi", iar la moartea Elisabe"tei, Franz si-a declarat inca o data afectiunea"Voi nici nu stiti cat de mult am iubit-o pe aceasta femeie!




Vremuri noi pentru Austria

Anul 1848 a  inaugurat o perioada  cu totul diferita in Austria.Erau departe vremurile cand natiunile  atat de diverse ale Imperiului  se multumeau reformele adoptate de monarhii  luminati.
"Primavara popoarelor"a zguduit Imperiul, de la Viena,pana la Milano, Praga sau  Blaj.
In aceste imprejurari, abilul cancelar Metternich a fost nevoit sa-si salveze viata, parasind capitala 
ascuns in caruta unei spalatorese!Ce diferente majore fata de anul 1815, al Congresului de la Viena, cand acelasi personaj "tinea fraiele"  politicii europene!
De asemenea,  batranul imparat Francisc I nu mai facea fata situatiei si a abdicat in favoarea mai tanarului Franz-Joseph.
""La vremuri noi , oameni noi", astfel ca tanarul vlastar imperial devine , printre altele,primul imparat austriac fumator.
Fumatul fusese  interzis in Imperiul Habsburgic, mai ales in public, deoarece casele construite mai mult din lemn  erau vulnerabile in caz de incediu.In preajma revolutiei de la 1848, fumatul devenise  un simbol al opozitiei fara de putere,iar fumatorii erau considerati scandalagii periculosi, datorita orientarii lor politice democratice.In 1846, niste studenti care fumau  pe strada au intrat intr-un conflict dur cu fortele politienesti.
Desi majoritatea reformelor adoptate de guverne in timpul revolutiei au fost revocate, in privinta fumatului a fost ridicata interdictia, insa numai pentru barbati.Taxele  usturatoare pentru tutun au devenit o sursa sigura de venituri pentru visteria imperiala, care detinea monopolul pentru vanzarea acestui produs din ce in ce mai cautat.
Nici femeile  erau la adapost de viciul tutunului,iar una din ele a platit scump pentru pasiunea sa- in 1867, arhiducesa Mathilda  a murit in flacari  deoarece , in graba, si-a ascuns tigara aprinsa in hainele  extrem de ample specifice aristocratiei perioadei.
Aviz amatorilor!
Mathilda si moda secolului al XIX-lea
Cum a ajutat-o fumatul

marți, 5 februarie 2013

Ce face exmatricularea din om!

Cafeaua de dimineata vine "la pachet" cu o tura pe mail,Facebook si cautari pe Internet.
Astazi de dimineata am observat ca Google marca implinirea a 100 de ani de la nasterea lui   
Mary Leakey,  o pioniera  in studiul originii speciei umane. Viata sa aventuroasa a purtat-o prin numeroase calatorii si i-a permis sa se indragosteasca  de domeniul arheologiei de la numai 12 ani.Nimic nu a mai atras-o atat de puternic din momentul acela, pe langa dragostea pentru pictura mostenita de la tatal sau.
O explozie provocata in laboratorul de chimie si cateva  atitdini de rebela au adus-o in pragul exmatricularii, dar acest dezastru a purtat-o spre ceea ce urma sa devina scopul vietii sale:explorarea
Africii, "leaganul omenirii"
S-ar zice ca o asemenea femeie s-a dedicat studiilor sale, in detrimentul familiei, nu- i asa?
Ei bine,Mary s-a casatorit cu Louis Leakey si impreuna au pus bazele unei familii care inca are multe lucruri de spus in domeniul paleontologiei si antropologiei. Cei trei fii ai lor au copilarit practic in Africa, astfel ca "microbul" i-a prins si pe ei.
Daca vreti sa aflati mai multe despre  evolutia speciei umane , va recomand cartea fiului sau,
http://www.humanitas.ro/humanitas/originea-omului
Eu mi-am cumparat-o prin clasa a saptea.Mi-aduc aminte ca eram in tabara cu profesoara mea de istorie si am facut o escala intr-o librarie din Targu Jiu.M-a atras titlul, am cumparat-o , dar mi-am dat seama ca doar capitolul dedicat manifestarilor magico-religioase ale oamenilor din Paleolitic il puteam "procesa"  cu adevarat.
Desigur ca exista o doza de subiectivitate  in descrierea modului gandire si de actiune al oamenilor preistorici, cert este ca viata lor era in stransa legatura cu natura si ceea ce le oferea aceasta , in calitatea de vanatori si culegatori.Modul de organizare, in cete, manifestarile  artistice, toate sunt legate de nevoia imperioasa de a obtine succesul la vanatoare si se bazeaza pe ideea ca toata natura este insufletita de spirite.
Va imprumut cu drag cartea daca doriti sa calcati pe urmele vreunuia din membrii familiei Leakey!

Splendorile Bizantului

Sper sa va starnesc curiozitatea  de investiga mai multe aspecte ale civilizatiei bizantine, prin intermediul descrierilor istoricului Charles Diehl, autorul cunoscutei lucrari "Figuri bizantine".
Cu referire la spatiul privat al imparatului, acesta se afla in mijlocul unor gradini luxuriante, fiind impodobit din belsug cu mozaicuri care il reprezentau pe acesta in ipostaze victorioase, pe care le datora Divinitatii.La tot pasul, agate rosii,magistral  imbinate cu marmura verzuie.
Cea mai impresionanta incapere era dormitorul imparatului:plafon inalt pictat cu stele de aur, peretii decorati mozaicuri din marmura verde infatisand crucea ,pardoseala decorata cu imaginea unui paun si a patru vulturi,ghirlande de flori.
Imaginile  familiei imperiale ii prezinta pe membrii acesteia  alaturi de exemplare ale Sfintei Scripuri si sunt acompaniate de fraze care invoca binecuvantarea divina.
In apartamentul Carian, denumit astfel deoarece era acoperit cu marmura din Caria si avea plafonul sustinut de coloane din acelasi material,podeaua mozaicata dadea impreia unei gradini cu flori.
Camera aceasta mai era numita  Camera Armoniei  sau Apartamentul Dragostei si al Purpurei , deoarece in el se  nasteau "profirogenetii",mostenitorii de  drept ai imparatilor bizantini.
Atmosfera era completata de  bogatia draperiilor de purupra, a mobilelor si tapiseriilor , innobilate prin folosirea fildesului, aurului si argintului.


luni, 4 februarie 2013

Mica Unire, domnia lui Cuza



-         Principatele  au fost consultate cu privire la optiunile despre unire -
rezolutiile  Adunarilor  ad-hoc din Principate au prezentat dorinte  asemantoare I.  Respectarea autonomiei 
II. Unirea
III  Print strain
 -         In 1858,prin Conventia de Pace de la Paris   s-a adoptat denumirea de
 Principatele Unite  si au fost infiintate doua institutii comune:
Comisia Centrala si Inalta Curte de Justitie si Casatie de la Focsani;
Principatele isi mentineau autonomia, insa era mentinuta suzeranitatea otomana.
Statutul Principatelor era garantat colectiv de Marile Puteri
-Votul  ramanea cenzitar la alegerile pentru Adunarile Elective din Principate
-         Alexandru Ioan Cuza  a fost ales la Iasi in 5 ianuarie 1859
-         Delegatia care urma sa anunte rezultatul la Constantinopol   a trecut pe langa Bucuresti,influentand opinia publica
In zilele 22-24 ianuarie ,Adunarea populara de la Bucuresti,. “gata sa navaleasca in Camera si sa o sileasca a proclama ales pe alesul Moldovei”a determinat  implinirea dublei alegeri a lui Cuza,situatie neprevazuta de Conventia de la Paris
         
-         Unirea Principatelor sub o singura conducere a fost recunoscuta  de statele puterile europene,cu exceptia Imperiului Otoman si Austriei
-         In tensiunea creata de  ostilitatea vecinilor , a fost organizata tabara militara de la Floresti,reunind efective muntene si moldovenesti
Domnia lui Cuza(1859-1866)  a fost marcata initial de recunoasterea internationala a dublei alegeri, in paralel cu unificarea administrativa, apoi de etapa reformelor("faptele cele mari ") 
  - initial, Cuza a guvernat in baza Conventiei de la Paris, care avea rolul unei constitutii; ulterior a fost alcatuit "Statutul dezvoltator al Conventiei de la Paris"
-         La Focsani a functionat Comisia Centrala ,iar sistemul vamal si fiscal au fost restructurate
-         In 1860 a fost infiintata Universitatea din Iasi,iar in 1864,cea din Bucuresti
-         In 1862,in sprijinul luptei antiotomane a Serbiei ,pe teritoriul Romaniei  a fost transportata munitie 
-         -in 1863,prin legea secularizarii averilor manastiresti,au fost recuperate de stat aproximativ 25% din terenurile agricole, necesare  reformei agrare din 1864

Analizeaza textul de mai jos: “Unirea nu este politica, este numai personala. (...). Puterile garante si-au propus prin Conventie, intre altele, ca aceste tari, prin identitatea legilor lor, prin actiunea comuna a guvernelor lor, sa ajunga la puterea ce le face a se respecta ca natie si la prosperitatea legilor lor.",fragment din discursul lui Vasile Boerescu
1)Ce beneficii aducea unirea romanilor?
2)La ce eveniment istoric se refera Vasile Boerescu in prima parte a discursului sau?
3)Ce popoare europene aveau obiective similare cu ale romanilor? 

Rezolutia Adunarii ad-hoc



Luand in vedere ca dorinta cea mai mare (...), aceea care implinita va face fericirea
generatiilor viitoare,
este Unirea Principatelor intr-un singur stat, o unire fireasca (...), pentru ca in
Moldova si in Valahia suntem acelasi popor, omogen, identic ca niciun altul, pentru ca avem
acelasi inceput, acelasi nume, aceeasi limba, aceeasi religie, aceeasi istorie, aceeasi civilizatiune,
aceleasi institutii, aceleasi legi si obiceiuri. (...)
Adunarea ad-hoc a Moldovei (...) declara ca cele mai mari si mai generale si mai nationale
dorinti ale tarii sunt:

I.         Respectarea drepturilor Principatelor si indeosebi a autonomiei lor (...).
II.         Unirea Principatelor intr-un singur stat sub numele de Romania.
III.        Print strain cu mostenirea tronului, ales dintr-o dinastie domnitoare a Europei."
(Rezolutia Adunarii ad-hoc a Moldovei, 1857)

Analizeaza textul de mai sus:
1)Ce elemente comune impartasesc principatele Moldova si Valahia?

2)Analizeaza diferenta dintre termeni;autonomie/independenta

3)Ce beneficii presupunea aducerea unui printa strain la tron?
Analizeaza imaginea de  mai jos:

1)Observa vestimentatia membrilor Divanului si incadreaza-i din punct de vedere social
2)Cine prezida Adunarea?Sub ce deviza?
3)Ce grupare domina Adunarea?

Diversitatea civilizatiilor lumii

Am apucat sa va vorbesc unora la clasa despre diversitatea uimitoare a lumii inainte de primul razboi mondial. Articolul pe care vi-l indic ,macar pentru a-l privi, poate deveni  baza unei discutii privind colonialismul european si "misiunea omului alb".
http://www.descopera.ro/cultura/4857351-muzeul-secret-al-omenirii
.Articolul spicuieste informatii din aceasta carte
http://ian.macky.net/secretmuseum/front_cover.html
Scurtele explicatii  din subsolul pozelor evidentiaza atitudinea superioara a autorului, aceeasi conceptie fiind probabil impartasita si cititorii de la inceputul secolului trecut.
Ce  va sugereaza insusi titlul lucrarii:"Muzeul secret al omenirii? "
Pot deveni oamenii exponate/ studii de caz?
Pe baza primei imagini, din volumul despre Africa, ce atitudine  reiese fata de moda si traditiile locale?(dar pe baza textului corespunzator :"
THE LADY OF PERFECT FASHION IN THE UPPER CONGO BACKWOODS
The hand and knife of an artist are seen in her fine scar patterns; her belt and double tails are the latest thing in totem ornament, and she has spent two days in getting her wooly hair into permanent plaits. They are now solidified with palm oil and camwood dust, and she means them to last, without re-dressing, for at least three months")

Activitate:
iti propun sa rasfoiesti volumele si sa obervi particularitatile fiecarui continent.
alege cateva imagini care te-au impresionat si analizeaza separat:foto vs.text. Ce observi?