vineri, 8 februarie 2013

Printul Albert si regina Victoria


Secolul al XIX-lea coincide in Anglia cu domnia longevivei regine Victoria(1837-1901), care a inaugurat epoca se astazi ii poarta numele:”epoca victoriana”.
A domnit mai bine de 63 de ani asupra celor 450 milioane de supusi, care alcatuiau un sfert din populatia globului la acea vreme.Cat despre suprafata Imperiului, acesta ingloba teritorii imense:Canada, Egipt, Africa de Sud,Australia si India,”perla Coroanei „, precum si cateva puncte strategice in Marea Mediterana, Malta si Cipru.

In perioada victoriana, Anglia a repurtat numeroase succese politico-militare: a preluat controlul asupra Afghanistanului, a fortat China sa accepte comertul cu  europenii(in contextul razboaielor opiului a preluat controlul asupra insulei Hong Kong),a facut parte din tabara victorioasa  in razboiul Crimeii(1853-1856),a preluat controlul asupra Canalului Suez in 1875, iar in 1883 asupra Egiptului.
Dezvoltarea stiintelor, economiei si industriei  atinge proportii remarcabile: aparitia primelor  nave din metal,dezoltarea retelei feroviare, introducerea vaccinului impotriva variolei, explorarea in interes stiintific a Africii de catre David Livingstone, introducerea primei linii trans-atlantice de telegraf din lume,  aparitia primului metrou din lume, adoptarea orarului GMT, introducerea invatamantului obligatoriu  gratuit pentru toti copiii.
Metroul din Londra


 Nu mai putin fascinanta este viata privata a suveranei, care a preluat tronul la numai 18 ani, dupa decesul unchiului sau, William al IV-lea.
Cu un an inainte, Victoria l-a cunoscut  pe  verisorul sau din Germania, printul Albert, care i-a lasat o impresie placuta: „Albert este chiar fermecator si atat de atractiv, are niste ochi asa de frumosi, un nas fin si o gura atat de draguta, cu o mustata delicata si perciuni foarte discreti; o statura frumoasa, umeri lati si o talie de invidiat”

S-au casatorit in anul 1840, dupa cativa ani de corespondenta plina de sentimentalism si au avut o casatorie plina de pasiune.


Originea germana a printului nu a  fost initial pe placul  opiniei publice, insa  cu timpul ,educatia sa in drept ,filozofie si istoria artei la Universitatea din Bonn si-a spus cuvantul .Printul Albert a jucat un rol important in organizarea Expozitiei Universale  din anul 1851.
In cei 21 de ani de convietuire, regina a dat nastere celor   4 fii si 5 fiice,  care  i-au daruit 42 de nepoti.Prin casatoriile pe care acestia le-au contractat cu membrii altor case regale  ale continentului, regina Victoria a devenit „bunica Europei”.Printre descendentii sai se numara regina Maria a Romaniei, sotia  regelui Ferdinand I.
La moartea fulgeratore  lui Albert,din anul 1861, regina s-a retras din viata publica si a purtat doliu toata viata. In memoria sotului sau , ea a comandat construirea mai multor monumente , precum Royal Albert Memoria din Gradinile Kensington.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu