duminică, 3 februarie 2013

Istorie sau blestem ?

Stiu ca Istoria Romanilor este un subiect  care nu prezinta interes noilor generatii.Cu siguranta, generatiile bunicilor si parintilor nostri au fost de-a dreptul indoctrinate prin intermediul acestei discipline.
Sunt de parere ca istoria ramane totusi una dintre materiile importante la scoala, in orice sistem de invatamant, al oricarei tari civilizate din lume. Sa nu uitam ca orice  locuitor dornic sa obtina cetatenia studiaza de zor istoria si limba tarii respective! punct!
Eu nu pledez pentru insusirea pe de rost a istoriei, fara nicio noima pentru cel care o memoreaza din frica sau pentru nota, ci pentru o viziune de ansamblu  care sa ne desluseasca aceasta nebuloasa:
Cine suntem?Incotro ne indreptam? noi, romanii.
Am primit de curand o carte noua, extrem de interesanta , al carei titlu m-a preocupat in ultimii ani:
"De ce este Romania altfel? .Autorul cartii, cunoscutul istoric Lucian Boia  suprinde excelent motivele pentru care istoria nationala merita a fi studiata."Prezentul este opera trecutului.Romania s-a facut intr-un anume fel:de aceea este asa cum este.Parcurgandu-i rapid istoria , am putut identifica o serie lunga de trasaturi specifice.. si prinse insele prin combinatii contradictorii. Inlantuindu-se, toate aceste particularitati, conduc la Romania de astazi.O tara care se incapataneaza sa fie altfel"
http://www.humanitas.ro/humanitas/de-ce-este-rom%C3%A2nia-altfel
Va recomand sa rasfoiti aceasta carte, oricand veti avea timp, deoarece este foarte interesanta, succinta si  repune in discutie episoade ale istoriei care pana nu demult erau "batute in cuie".
"Ceva nu merge în România, şi nu doar sus, în clasa politică, şi nu doar deieri, de alaltăieri. Să fie un blestem?Nu, e doar o istorie. Dar poate că înseamnă acelaşi lucru.“

Pentru cei de la clasele a IX-a sau a XII-a, teza romanitatii este mult nuantata:"e greu de spus cat<<sange roman>> au romanii, dar ca au mai mult sange slav decat roman este de domeniul evidentei(de fapt<<sange roman >>nu au practic deloc;in Dacia nu s-au instalat colonisti de la Roma,ci "provinciali", romanizati in buna masura, dar nu romani la origine.Pana si Traian, imparatul cuceritor, era spaniol,primul "provincial"ajuns in fruntea Imperiului".
Desigur, mai importanta este superioritatea civilizatiei romane, care a devenit elementul de legatura intre populatiile atat de pestrite ale Imperiului, care in vremea imparatului Traian atinsese maxima intindere teritoriala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu