miercuri, 6 februarie 2013

Si monarhii sunt oameni

Imparatul Austriei, Franz-Joseph a preluat tronul in momentele tensionate ale revolutiei europene de 
la 1848.Conform traditiei, fusese anume educat pentru a deveni monarh , astfel ca viata sa privata a fost intotdeauna mai prejos decat indatoririle sale publice.La 23 de ani, era considerat unul dintre cei mai atractivi burlaci ,insa mama  sa, condusa de  ambitii politice, ii pregatea deja casatoria cu o verisoara cu trei ani mai mica.La balul regizat anume pentru a-i apropia ce pe cei doi, Franz s-a indragostit  de sora Helenei,  adolescenta Sissi.


La momentul casatoriei sale cu tanara Elisabeta , in varsta de 16 ani, luna de miere a tanarului cuplu urma sa fie perioada idilica,petrecuta asa cum o cerea traditia, la castelul Laxenburg, din imprejurimile Vienei.Din pacata,perioada a coincis cu momentele tensionate din Razboiul Crimeii(1853-1856), astfel ca mirele a facut zilnic naveta  in capitala, iar mireasa a ajuns pe mainile soacrei sale, arhiducesa Sophia.
Elisabeta, cunoscuta ulterior drept "Sissi", era o fire rusinoasa, introvertita, total nepregatita pentru 
a sta in centrul atentiei si intrigilor Curtii de la Viena.In  asa-zisa luna de miere,  a preferat plimbarile calare, in singuratate, desi  eticheta  cerea sa fie intotdeauna in compania unor persoane de incredere.

In jurnalul sau, Elisabeta se declara indragostita de Franz :"Tin asa de mult la Franz!De n-ar fi fost imparat!".
Sissi era, in ciuda statutului sau, o persoana mai moderna, cu gusturi neconventionale,lucru reflectat de interioarele saloanelor sale private.

 Cu timpul , in familia imperiala au aparut trei vlastare, dar si problemele de sanatate ale lui Sissi.
Acestea si dorinta de evadare din constrangerile vietii publice au impins-o spre calatorii in locuri indepartate, folosind cu placere noile mijloace de transport:trenuri, vapoare.

In ciuda faptului ca distanta i-a separat pe cei doi soti, ei se vconsiderau in continuare "prieteni dragi", iar la moartea Elisabe"tei, Franz si-a declarat inca o data afectiunea"Voi nici nu stiti cat de mult am iubit-o pe aceasta femeie!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu