marți, 5 februarie 2013

Splendorile Bizantului

Sper sa va starnesc curiozitatea  de investiga mai multe aspecte ale civilizatiei bizantine, prin intermediul descrierilor istoricului Charles Diehl, autorul cunoscutei lucrari "Figuri bizantine".
Cu referire la spatiul privat al imparatului, acesta se afla in mijlocul unor gradini luxuriante, fiind impodobit din belsug cu mozaicuri care il reprezentau pe acesta in ipostaze victorioase, pe care le datora Divinitatii.La tot pasul, agate rosii,magistral  imbinate cu marmura verzuie.
Cea mai impresionanta incapere era dormitorul imparatului:plafon inalt pictat cu stele de aur, peretii decorati mozaicuri din marmura verde infatisand crucea ,pardoseala decorata cu imaginea unui paun si a patru vulturi,ghirlande de flori.
Imaginile  familiei imperiale ii prezinta pe membrii acesteia  alaturi de exemplare ale Sfintei Scripuri si sunt acompaniate de fraze care invoca binecuvantarea divina.
In apartamentul Carian, denumit astfel deoarece era acoperit cu marmura din Caria si avea plafonul sustinut de coloane din acelasi material,podeaua mozaicata dadea impreia unei gradini cu flori.
Camera aceasta mai era numita  Camera Armoniei  sau Apartamentul Dragostei si al Purpurei , deoarece in el se  nasteau "profirogenetii",mostenitorii de  drept ai imparatilor bizantini.
Atmosfera era completata de  bogatia draperiilor de purupra, a mobilelor si tapiseriilor , innobilate prin folosirea fildesului, aurului si argintului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu