Pe la 1826 s-a obţinut o primă fotografie a unui colţ din natură, însă imaginea era neclară , în ciuda timpului de expunere de 8 ore.Abia în anul 1839, eforturile concertate ale francezilor Niepce si Daguerre s-au concretizat în obţinerea unui procedeu de a capta imaginile din natura folosind plăci din argint, care erau developate apoi cu ajutorul vaporilor de mercur si al unor săruri, devenind permanente.Daguerre însuşi fusese iniţial pictor.
Invenţia numită "dagherotip" a fost prezentată membrilor Academiei Franceze, iar metoda a devenit o proprietate a statului francez.
Fotografiile astfel obţinute se obtineau în numai 20 minute , şi erau mult mai precise.Cu ajutorul acestei tehnici, au fost fotografiate treptat peisaje, naturi statice, obiecte de artă şi apoi personaje.
Fotografiile au devenit populare .Cu ajutorul lor au fost imortalizate personaje celebre ale istoriei moderne, altele prezintă aspecte inedite şi zone exotice, într-o manieră mult mai degajată decât arta oficială.
Iata-i pe Daguerre şi pe nişte membri ai familiei sale.
Viitorul preşedinte SUA, Abraham lincoln, în 1846.Iată-l apoi în vizită pe front în timpul războiului civil (1861-1865), care va decide soarta sclavilor negri de pe plantaţiile sudiştilor.
In această sângeroasă confruntare, anumiţi oameni îşi riscau viaţa pentru a-i elibera pe sclavi, trecându-i clandestin spre statele din nord, industrializate, care le ofereau locuri de muncă în fabrici.
Femeia din stanga a acţionat ca spion , iar bărbatul a fost combatant în timpul războiului de secesiune
In Australia, sunt fotografiaţi aborigenii pe care coloniştii englezi i-au marginalizat.
In Japonia, sub presiunea americanilor, a inceput la sfârşitul secolului al XIX-lea o noua epocă, Era Meiji,marcată de adoptarea modelelor Occidentului european.Astfel, Japonia a devenit cel mai avansat stat din Orient.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu