luni, 4 martie 2013

Fetelor, aşa da!

Desigur că este greu să fii femeie în România zilelor noastre!Încă ne mai confruntăm cu concepţii învechite privind rolul şi locul femeii în societate. Există însă  în istoria modernă câteva românce care au avut curajul să lase bucătăria în favoarea unor domenii  monopolizate până atunci doar de către bărbaţi.Am avut curiozitatea să aflu care au fost primele femei medic, avocat, pilot din România şi nu mică mi-a fost mirarea să aflu că unele au fost pioniere absolute în ale ştiinţei sau că altele au devenit muze pentru artişti de talie mondială.Femeile născute în secolul al XIX-lea nu se gândeau prea mult la viitor , deoarece din tradiţie, ele deveneau soţii, gospodine şi mame devotate.
Iată cum suna un anunţ matrimonial de la 1909
Nu cred că vreuna din cele pe care le voi enumera ar fi răspuns anunţului atât de amuzant pentru zilele noastre.



SARMIZIA BÎLCESCU -ALIMĂNIŞTEANU(1867-1935)
   a devenit prima femeie din lume  care a obţinut doctoratul în Drept la Paris în anul 1890. şi prima femeie avocat din România , însă nu a practicat meseria.A  militat  pentru drepturile şi emanciparea femeilor, finnd una din iniţiatoarele "Societăţii Domnişoarelor Române".



MARIA ROSETTI (1819-1893)
 este prima femeie ziarist din România şi se pare că este reprezentată  sub chipul"României revoluţionare" , în celebrul tablou al pictorului Rosenthal.





ECATERINA TEODOROIU (1894-1917) ,
 celebra "eroină de la Jiu" este cunoscută datorită curajului demonstrat în bătăliile din primul război mondial, a murit în bătălia 
de la Mărăşeşti.


















MARIA CUTZARIDA-CRĂŢUNESCU(1957-1919)

  a fost doctor în Medicină şi prima femeie doctor din România.












SMARANDA BRĂESCU(1897-1949)

 este prima femeie  cu brevet de pilot din România şi prima femeie brevetată  ca paraşutist, campioană mondială la paraşutism.












LUCIA STURDZA BULANDRA (1873-1961)
 este cunoscută pentru  prestigioasa activitate  teatrală, ca actriţă şi profesoară de artă dramatică.













ŞTEFANIA MĂRĂCINEANU(1882-1994)
 a fost o chimistă recunoscută de cercurile ştiinţifice internaţionale, ale cărei cercetări au uimit-o pe laureata premiului Nobel,  Marie Curie.







HARICLEEA DARCLEE(1860-1939),numită "privighetoarea Carpaţilor", este o celebră cântăreaţă de operă ,  care i-a fermecat pe celebrii compozitori :Verdi, Puccini, Gounod




SMARANDA GHEORGHIU(1857-1944)
  figurează printre primii exploratori la Polul Nord.Ea a fost, de asemenea, scriitoare, colaboratoare a  numeroase reviste, precum "Convorbiri literare" şi prietena Veronicăi Micle.
















VIRGINIA ANDREESCU HARET(1984-1962)  a devenit prima femeie arhitect nu doar din România, ci din lume.Iata una din numeroasele construcţii pe care le-a proiectat



















MARIA MIHĂESCU (1885-1968)
 a şocat opinia publică din Bucureşti prin celebrele sale plimbări cu bicicleta de pe Calea Victoria.





MILIŢA PETRAŞCU (1892-1976)
este cea mai importantă femeie sculptor din România , fiind influenţată de arta lui Brâncuşi.













OLGA GRECEANU(1890-1978)
  este o adevărată deschizătoare de drumuri, fiind prima femeie care a predicat într-o biserică ortodoxă, singura femeie acceptată în grupul  creştin -ortodox "Rugul Aprins".










CECILIA CUŢESCU STORCK(1879-1969)
a fondat „Asociaţia femeilor pictore şi sculptore", devenind una dintre promotoarele artei feminine româneşti şi profesoară la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti.














MARIA TĂNASE(1913-1963)
, supranumită  de către Nicolae Iorga"Pasărea măiastră" este cea mai populară cântăreaţă din perioada interbelică, apreciată în  mai multe ţări.















CELLA DELAVRANCEA(1887-1991),
fiica celebrului Barbu Delavrancea, a avut o strălucită carieră de pianistă. acompaniindu-l adeseori pe George Enescu.










ZSOFIA TORMA (1832-1899)
este prima femeie arheolog, fondatoare a Muzeului de Istorie a Transilvaniei, prima femeie Doctor Honoris Causa a Universităţii din Cluj.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu